INFLUENȚA OSTILITĂȚII ASUPRA COMPORTAMENTULUI ALIMENTAR

Autor: Victoria CONDREA, doctorandă în psihologie


ABSTRACT

Evoluția și dezvoltarea umanității, în ultimele decenii, pe fundalul modernizării tehnologice și al inovațiilor prezice facilitarea multidimensională a condițiilor de viață ale omului. Însă, în mod paradoxal, creșterea confortului material duce spre o scădere a confortului psihologic ca urmare a incapacității organismului de a se adapta schimbărilor amețitor de rapide. După secole și milenii de evoluție lentă, această incapacitate poate deveni un promotor al stresului acut și cronic. Certarea și-a propus să elucideze relația dintre factorul de personalitate ostilitate, care este caracterizat printr-un nivel de stres cronic, și comportamentul alimentar. Am constatat că există o asociere semnificativă dintre gradul de ostilitate și mai multe comportamnete alimentare precum ar fi: prezența furiei în cazul înfometării, pofta de mâncare permanentă, autorecompensa prin mâncare gustoasă, vina după consumarea unui produs nesănătos, alegerea mâncării în funcție de gust sau proprietăți nutritive și abuz alimentar pe fon de stres.

 

Cuvinte cheie: ostilitate, stres, comportament alimentar, compensare.

Raportul integral al cercetării poate fi accesat AICI